U NAŠOJ ZEMLJI, u odnosu na broj stanovnika, ima duplo više pacijenata sa povećanim masnoćama u krvi nego u svijetu. Nezdrava ishrana, bogata ugljenim hidratima i mastima, i druge loše navike, poput manjka fizičke aktivnosti, dovele su do toga da i kod mlađih ljudi holesterol „probija“ sve granice.
Prilikom rutinskog pregleda krvi koji se radi neophodno je uraditi pregled masnoća u krvi, procjena visine holesterola, njegovih frakcija, odnosno nivo lošeg i dobrog, kao i njihov odnos.
Pacijenti često i ne znaju da imaju patološke vrijednosti masnoća u krvi. To znači i da su u riziku od bolesti krvnih sudova mozga i srca.
KONTROLE: Poslije 20. godine života holesterol bi trebalo kontrolisati na pet godina, ukoliko su masnoće u krvi u normalnim vrijednostima. Ako je holesterol povišen, neophodne su češće kontrole.
Oni koji su već preživjeli neki kardiovaskularni događaj ili su oboljeli od šećerne bolesti, ne bi trebalo da imaju ukupni holesterol iznad 5,20 odnosno loš holesterol iznad 4,10 mmol/l.